Zink je mikroelement koji je zastupljen kako u zemljinoj kori tako i u u zivom organizmu.Nalazi se u organizmu u kolicini svega do 4grama,ali je neophodan za skoro za svaki proces u urganizmu.
Izvor cinka.
Cink se nalazi u namirnicama i zivotinjskog i biljnog porijekla,s tim sto se iz zivotinjskog porijekla lakse resorbuje nego iz biljnog.To je zato jer namirnice zivotinjskog porijekla,svinjetina,govedina, sadrze proteine tj.aminokiseline koje lakse vezuju cink i lako prolaze celijske barijere i samim tim ga cine rastvorljivijim.Namirnice biljnog porijekla sadrze fitate i oksalate koji vezuju cink a kao takav se tesko resorbuje.Prosjecno se moze resorbovati do 40% cinka, a na resorpciju uticu mnogi faktori.Kao i kod zeljeza,sto ga je manje u organizmu to se lakse resorbuje jer se proteini koji ga prenose brzo njime zasite jer oni uzmu onoliko cinka koliko organizmu treba.
Nalazi se dosta u plodovima mora,ostrigama,kao i u jajima,mlijeku,soji,kikirikiju,ljesnik,klicama psenice,neglazirana zrna zitarica,siru,povrce sa tamnim liscem,spinat,boranija,grasak.zatim sjeme bundeve,pivski kvasac.Limunski plodovi ga malo sadrze,kao i obradjena hrana.
Upotreba cinka.
Izvor cinka.
Cink se nalazi u namirnicama i zivotinjskog i biljnog porijekla,s tim sto se iz zivotinjskog porijekla lakse resorbuje nego iz biljnog.To je zato jer namirnice zivotinjskog porijekla,svinjetina,govedina, sadrze proteine tj.aminokiseline koje lakse vezuju cink i lako prolaze celijske barijere i samim tim ga cine rastvorljivijim.Namirnice biljnog porijekla sadrze fitate i oksalate koji vezuju cink a kao takav se tesko resorbuje.Prosjecno se moze resorbovati do 40% cinka, a na resorpciju uticu mnogi faktori.Kao i kod zeljeza,sto ga je manje u organizmu to se lakse resorbuje jer se proteini koji ga prenose brzo njime zasite jer oni uzmu onoliko cinka koliko organizmu treba.
Nalazi se dosta u plodovima mora,ostrigama,kao i u jajima,mlijeku,soji,kikirikiju,ljesnik,klicama psenice,neglazirana zrna zitarica,siru,povrce sa tamnim liscem,spinat,boranija,grasak.zatim sjeme bundeve,pivski kvasac.Limunski plodovi ga malo sadrze,kao i obradjena hrana.
Upotreba cinka.
- cink ucestvuje u sintezi genetskog materijala RNK i DNK,pa je jako vazan mineral u trudnoci,kao i za pravilno stvaranje spermatozoida i njihovu pokretljivost.Iz tog razloga se koristi u tretmanu steriliteta muskaraca.Jaca uopste reproduktivni sistem jer ulazi u sastav mnogobrojnih procesa koji ucestvuju u stvaranju hormona( testosterona).
- ulazeci u sastav mnogobrojnih bjelancevina,enzima,hormona i njima slicnim kao sto su prostaglandini ucestvuje u raznim fizickim procesima kao sto je rast i razvoj kostiju,uopste metabolizam energije i celijsko disanje.
- sprjecava uvecanje prostate.Cesto se propisuju tablete sjemena bundeve za koju je dokazano da ima blagotvorno djelovanje kod hiperplazije prostate,jer je bogato cinkom.U kombinaciji sa B6 koristi se protiv impotencije
- ubrzava zarastanje rana i koristi se za razne kozne poremecaje i to najcesce u obliku cinkove masti koja sadrzi cink oksid.U tom obliku koristi se i za osipe na kozi,pa i pelenske osipe,kao i za groznice (herpese) na usnama i to da se sto cesce maze.Koristi se i za lijecenje akni jer djeluje protivupalno.
- koristi se kod opekotina
- pomaze jetri da ukloni stetne materije kao sto je alkohol i neki lijekovi
- u nekim studijama se pokazao korisnim kod reumatskog artritisa takodje zbog svog protivupalnog dejstva
- dovoljne kolicine cinka povecavaju otpornost na infekcije i uopste jaca imuni sistem jer aktivira T limfocite.Narocito se odrazava kod starijih osoba.
- moze da poboljsa kratkotrajno pamcenje i koncentraciju
- utice na culo ukusa
- regulise srcani ritam i krvni pritisak
- neophodan je za pokretanje vitamina A iz jetre kao njegovu koncentraciju u plazmi,takodje kolicina vitmaina D utice na kolicinu cinka,smanjena kolicina cinka smanjuje apsorpciju folne kiseline.
- neophodan je za stvaranje rezervi insulina pa je koristan u prevenciji dijabetesa,jer se kompleks cink-insulin nalazi u beta celijama pankreasa.
- kod psorijaze
Mala djeca i starije osobe,kao i trudnice i vegetarijanci cesto ne unose dovoljne kolicine cinka.Diuretici,alkohol kao i vece kolicine bakra,gvozdja mogu izazvati gubljenje cinka.Problemi sa bubrezima,dijabetes,velike opekotine,i antibiotici kao i kortikosteroidi mogu dovoditi do pojacanog izlucivanja cinka iz organizma.
Prvi znak moze biti gubitak ili slabljenje cula ukusa.Zatim opadanje ili gubitak dijela kose,gubitak apetita.
Dermatitis se cesto javlja ,umor pretjerani,sporo zarastanje rana kao i karakteristicne bijele mrlje na noktima.
Kod djece nedostatak moze izazvati zaostajanje u rastu i razvoju kao i polnom razvoju djecaka.
Moze se javiti uvecana slezina i jetra.
Visak cinka.
Unosenje velikih kolicina cinka moze izazvati neravnotezu minerala narocito bakra i gvozdja pa to treba dobro pratiti pri terapijama duzim od 6 mjeseci.
Moze se javiti mucnina,povracanje,glavobolje pa i slabljenje imunog sistema.
Zatim, manjak vode u organizmu,umor takodje,prestanak rada bubrega,losa koordinacija misica.
Preporucene dnevne doze.
Odrasli : 15mg
Trudnice: 25mg
Sve doze vece i za lijecenje odredjenih bolesti konsultovati se sa ljekarom.
Najcesce se uzima u obliku cink pikolinata ili aspartata,i cink celata.
Нема коментара:
Постави коментар